Cadeaubonnen ken je meestal alleen van bepaalde winkels waar je voor een bepaald bedrag een cadeaubon aan iemand kunt geven. Maar je kan ook zelf je cadeaubon maken, die je cadeau kunt geven aan iemand.

Via www.vistaprint.be en www.smartphoto.be kun je zelf cadeaubonnen maken. Er zit toch een beduidend verschil tussen de beide diensten. Smartphoto biedt namelijk een service aan waarbij je iemand een bon cadeau kunt doen voor hun eigen website. Iemand kan dus voor een bepaald bedrag zijn of haar eigen fotoproducten maken. Je kunt een persoonlijke boodschap op de bon laten zetten, waarna je het bedrag naar keuze in kunt vullen.

Vervolgens krijg je van smartphoto een link in je mailbox, waarop je kunt klikken om de bon terug te vinden. Als je de bon eenmaal hebt, kun je ervoor kiezen om hem door te sturen via e-mail, of om hem uit te printen. In dat geval kun je hem in een mooie envelop doen, en hem fysiek cadeau doen.

Op vistaprint daarentegen heb je veel verschillende designs waaruit je kunt kiezen. Je kunt de cadeaubonnen die je geeft aanpassen op het gebied van branche en stijl. Je hebt dus bijvoorbeeld layouts voor cadeaubonnen voor vastgoed bedrijven,  reisbureaus of bijvoorbeeld sportbedrijven.

Vervolgens kun je je bedrijfsnaam bovenaan de bon zetten, en overige informatie invullen.Deze informatie is onder andere het bedrag van de cadeaubon, de persoon aan wie de bon gericht is en de uiterste gebruiksdatum. Vervolgens kun je de bon bestellen, en betaal je dus het bedrag dat je op de bon hebt gezet.